BioKid - Verbeterde dialyse met biologische kunstnier

Als de nieren hun normale rol niet goed vervullen, zoals het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed, biedt de dialysemachine uitkomst. Die machine reinigt het bloed over een membraan, maar het is een belastende en zeer kostbare manier van behandelen. Bovendien, dat ‘schoonmaken’ verloopt gebrekkig. Vooral grote en eiwit gebonden afvalstoffen laten zich door de dialysemachine heel slecht of zelfs helemaal niet verwijderen. In het menselijk lichaam worden juist deze stoffen uitgescheiden door de nierbuisjes. Iedere verbetering van de dialyse is dus uitermate welkom. Er wordt nu gewerkt aan de zogenaamde BioKid. Dat is een bioreactor van niercellen om gifstoffen die na een dialyse achterblijven toch te kunnen verwijderen. Die bioreactor is een goede aanvulling op de huidige dialyseapparatuur en kan het leven van een heleboel nierpatiënten veel draaglijker maken. In feite wordt met BioKid de werking van onze nierbuisjes nagebootst. Dat doen we met ‘levende membranen’ van speciale polymeren die bekleed worden met een bioactief laagje, waarop weer menselijke niercellen kunnen groeien. Behalve deze slimme membranen hebben we ook langlevende niercellen gemaakt. Verder wordt een innovatief kweeksysteem ontwikkeld om niercellen op grote schaal in het ziekenhuis of de kliniek te kunnen gebruiken.

In het BioMedical Materials programma werken zo'n 400 toponderzoekers samen met ruim 50 leidende kennisinstellingen, bedrijven en gezondheidsorganisaties aan een reeks onderzoeksprojecten. Er worden nieuwe materialen ontwikkeld die het welbevinden van patiënten verbeteren en maatschappelijke en economische waarde hebben. NMTrix maakte voor elk project een 3D animatie.

3d animatie, medisch animatie, BMM project, Biomedical Materials, nieren, kidney, dialyse, dialyses, blood, bloed, NMTrix

(Bron: http://www.bmm-program.nl)

Share:

NMTrix Animation Studios
Scharlo 49
1815 CN Alkmaar
tel.: +31 72 540 98 03
info@nmtrix.com


Nieuwe publiekstrekker Slagharen: Gold Rush

Nieuwe publiekstrekker Slagharen: Gold Rush

Themapark Slagharen heeft een nieuwe topattractie: Gold Rush. Lees verder