iValve - Ontwikkeling levende hartkleppen en bloedvaten

In Europa en de VS vinden jaarlijks ruim één miljoen hartklep- en bypassoperaties plaats. Er wordt verwacht dat in 2050 elk jaar alleen al een klein miljoen hartklep-, en meer dan één miljoen bypassoperaties nodig zullen zijn. De ontwikkeling van levende, lichaamseigen kleppen of bloedvaten uit cellen van de patiënt opent ongekende mogelijkheden. Er kan bijvoorbeeld een kunststof mal in de vorm van een hartklep in het hart worden geplaatst die in staat is (stam)cellen aan te trekken en te laten hechten. Als cellen hechten gaan ze bindweefsel produceren dat nodig is voor goed klepweefsel. Is dat weefsel eenmaal sterk genoeg, dan breekt de ingebrachte mal zichzelf af en is een nieuwe, meegroeiende hartklep ontstaan. De verwachting is dat patiënten na zo’n hartklepvervanging dezelfde levensverwachting hebben als hun gezonde leeftijdsgenoten. Dezelfde innovatieve route is ook mogelijk voor het maken van bloedvaten van afbreekbare kunststof. De verwachting is dat de nieuwe afbreekbare kunststof prothesen langer en zonder problemen functioneren en het slikken van bloedverdunners overbodig maken.

In het BioMedical Materials programma werken zo'n 400 toponderzoekers samen met ruim 50 leidende kennisinstellingen, bedrijven en gezondheidsorganisaties aan een reeks onderzoeksprojecten. Er worden nieuwe materialen ontwikkeld die het welbevinden van patiënten verbeteren en maatschappelijke en economische waarde hebben. NMTrix maakte voor elk project een 3D animatie.

3d animatie, medisch animatie, BMM project, Biomedical Materials, hart, heart, vascular, cardio, blood, bloedvaten, NMTrix

(Bron: http://www.bmm-program.nl)

Share:

NMTrix Animation Studios
Scharlo 49
1815 CN Alkmaar
tel.: +31 72 540 98 03
info@nmtrix.com


Nieuwe publiekstrekker Slagharen: Gold Rush

Nieuwe publiekstrekker Slagharen: Gold Rush

Themapark Slagharen heeft een nieuwe topattractie: Gold Rush. Lees verder